VG Visie: Innovaties in Vastgoed – door Wouter Truffino

VG Visie: Innovaties in Vastgoed – door Wouter Truffino

We leven in een snel veranderde wereld. Als je niet meegaat met innovaties in je vakgebied dan ga je ten onder. Hoe kun je dat voorkomen?
Een aantal keren per maand presenteert een Trendwatcher zijn top 3 innovaties. door Wouter Truffino

Innovatie, duurzaamheid en transparantie. Dat zijn dethema’s die centraal staan bij de start-ups van deze maand: Simaxx, IBIS Power en Jumba. Drie nieuwe PropTech ondernemingen die de vastgoedsector mogelijk op zijn kop gaan zetten en zeker de moeite waard zijn om als vastgoedprofessional in de gaten te houden.

Simaxx

Let je er thuis op dat de lichten niet onnodig aan staan, mensen niet te lang douchen en alle deuren gesloten zijn? Vaak wel. Dus waarom doen we dat dan niet met een bedrijfsgebouw?
Simaxx biedt de oplossing. Simaxx is een softwareplatform dat dag en nacht, zeven dagen per week in één oogopslag inzicht geeft in de prestaties van gebouwinstallaties. Simaxx vertaalt deze data naar
informatie waarmee gestuurd kan worden op onderhoud, comfort en duurzaamheid. Heeft de verwarming vannacht aangestaan? Werkt de warmtepomp niet? Het gebouw vertelt zelf aan Simaxx wat de afwijkingen én verbeteringen zijn. Door inzicht in deze informatie en het opvolgen van de acties kunnen storingen worden voorkomen, een beter binnenklimaat en afname van het energieverbruik worden gerealiseerd. Dat leidt niet alleen tot kostenbesparing, maar ook tot tevreden gebruikers die productief werken in een energie-efficiënt, comfortabel en gezond gebouw.

Simaxx is opgericht door experts uit drie verschillende disciplines – duurzame oplossingen, klimaat- & regeltechniek en de energiesector. Zij zagen dat de impact van het klimaat in gebouwen op ons welzijn en de productiviteit enorm is. En dat het energieverbruik in de gebouwde omgeving in Nederland met ongeveer 40% van het totale energieverbruik beter moet en kan. Inmiddels wordt Simaxx al in 450 gebouwen in Nederland toegepast, zoals De Koninklijke Bibliotheek, PI Zaandam, Paradiso en WTC Amsterdam. Simaxx brengt gebouwen echt tot leven en bieden een zeer interessante oplossing voor het thema Smart
Buildings. Samen met de juiste partners en experts in huis hebben ze een toppositie bereikt en zullen ze alleen nog maar verder groeien.

Conclusie: Dick Fens is met zijn team bezig met hét thema waar de gehele vastgoedsector op zit te wachten, namelijk hoe maak ik mijn gebouw Smart. Samen met de juiste partners hebben ze een toppositie bereikt en zullen ze alleen nog maar verder groeien

IBIS Power

Duurzame energie opwekken is niet moeilijk. We hebben genoeg wind en zon om ons tot in lengte van jaren van groene energie te voorzien. En als het erop aan komt, is er genoeg ruimte om windparken in zee of zonnefarms op braakliggende terreinen aan te leggen. Maar is dit allemaal wel nodig? Of zijn er slimmere manieren om duurzame energie op te wekken, zonder zoveel ruimte te gebruiken? IBIS Power
is een bedrijf dat revolutionaire en innovatieve oplossingen voor groene energie levert. Met hun motto ‘Redesigning Renewable Energy’ zetten ze de nieuwste technologie om in oplossingen voor een duurzame toekomst. Met al drie producten op de markt: PowerNEST (hoogbouw), PowerVibes (festivals) en PowerResponse (draagbare energiemodule na rampen) hebben zij buiten de standaard kaders gedacht met innovatieve windenergie systemen (waarmee óók zonne-energie kan worden opgewekt). PowerNEST wordt succesvol toegepast als windenergie systeem op daken van hoogbouw, is in staat zes keer meer energie te genereren dan zonnepanelen en genereert zelfs elektriciteit voor veertien verdiepingen tegen lagere energieprijzen dan de huidige netkosten. Zelfs bij lage windsnelheden is de PowerNEST effectief en vangt wind op uit alle richtingen, terwijl onderhoudskosten laag zijn. Niet voor niets staat PowerNEST inmiddels internationaal bekend als een van de belangrijkste technologieën voor energieneutrale gebouwen en Smart Cities met de grootste impact voor de samenleving.

Conclusie: Persoonlijk vind ik het ongelooflijk hoe founder Alexander Suma de wereld een stuk beter maakt met zijn product. Ook als vastgoedsector moeten we onze verantwoordelijk nemen.
Laten we IBIS Power omarmen en samen werken aan een betere wereld.

Jumba

Zelf volledig de regie over de (ver)koop van jouw woning? En hulp inschakelen wanneer het jou uitkomt? Jumba is dé marktplaats voor woningen waar kopers en verkopers het gewoon zelf kunnen. Kees Haverkamp (klantreisexpert en innovator), Floor van Merbel (data scientist) en Sander van der Aa (vastgoedeconoom) besloten iets te doen aan het vastomlijnde proces en de huidige krapte op de woningmarkt. Daarom bedachten zij Jumba: een online woonplatform dat vraag en aanbod op de woonmarkt op een vernieuwende manier aan elkaar verbindt. Een platform waar verkopers en kopers écht geholpen worden: het is tenslotte jouw (toekomstige) huis. Met woonplatform Jumba regel je zelf online een andere woning en hoeft dit niet volgens een bepaald proces, maar bepaal je alles helemaal zelf. Dit was de start van Jumba: relaxte serviceverlening vanuit je luie stoel. Alles op afroep, begrijpelijk gemaakt en op basis van open data. Want daar ben je echt mee geholpen. Jumba is volledig onafhankelijk, opgericht voor en door consumenten
en samen met innovatieve partners bieden ze diensten aan zoals consumenten dat anno 2019 mogen verwachten: online en gericht op het ondersteunen van de consument met services. Enorm inspirerend te zien hoe Sander met zijn team de huidige krapte op de woningmarkt te lijf gaat. Door het wegnemen van alle drempels in het traditionele proces, zorgen ze ervoor dat mensen eerder in actie komen op de woningmarkt. Dit leidt tot meer vraag en aanbod, verbetert de doorstroom en verlaagt de druk op de markt.

Conclusie: Enorm inspirerend om te zien hoe Sander met zijn team de woningmarkt in beweging krijgt via een nieuw platform.
Een zeer traditionele markt waarin makelaars en taxateurs regeren. Nu is de consument aan zet, en maken ze het met Jumba vooral ook leuk en simpel.
_
Holland ConTech & PropTech is innovatie versnellend, verbindend en maakt werk van uitdagingen die nu en in de toekomst van de sector liggen. Wij helpen innovatieve startups en corporate innovators elkaar vinden. 2019 is voor ons het jaar van ACTIE. Onze 120+ activiteiten zijn daar dan ook opgericht. Door kleinschalige Peer Groups specifiek op één thema, in grotere MatchMaking events en door in-company trajecten activeren we het ecosysteem om de uitdagingen van onze leden (190+) op te lossen. Volgende maand stel ik graag drie nieuwe startups aan je voor. Welke thema’s vind jij belangrijk? Mail ze naar wouter@contechproptech.nl en grote kans dat ze volgende maand aan bod komen

Lees het online artikel hier

Deel dit bericht