Simaxx monitort en verbetert de duurzaamheid in stadhuis Deventer

Simaxx monitort en verbetert de duurzaamheid in stadhuis Deventer

Tussen de monumentale herenhuizen in het centrum van Deventer, vindt u het moderne en duurzame stadskantoor van de gemeente. Een prachtig pand (BNA publiekprijs 2017 en Abe Bonnemaprijs) waarbij duurzaamheid en comfort centraal staan. Het stadhuis wordt voorzien van energie door water uit de IJssel, heeft zonnepanelen en andere duurzame toepassingen die ervoor zorgen dat het pand BREAAM Excellent gecertificeerd is. Om de resultaten van deze maatregelen inzichtelijk te maken en het pand verder te verduurzamen, heeft de gemeente Deventer en de verbonden partijen BAM en ETP, Simaxx ingeschakeld.

Duurzame energie
Het stadhuis Deventer gebruikt de IJssel als duurzame energiebron. Het water uit de IJssel wordt gebruikt voor het verwarmen en koelen van het pand. Doordat hiervoor duurzame energie wordt gebruikt, heeft dit gebouw een lagere CO2-footprint. Door het Simaxx softwareplatform kan er inzicht worden gecreëerd in wat dit nou oplevert.  Voor uw beeldvorming: in januari 2019 is er genoeg energie uit de IJssel gehaald om bijna 100 huishoudens te voorzien van energie.

Naast het gebruik van energie uit de IJssel, worden ook de Nederlandse zonnestralen gebruikt om ervoor te zorgen dat het Stadskantoor wordt voorzien van meer duurzame energie. In 2018 hebben de zonnepanelen 24000 KwH aan energie opgeleverd, dat is voldoende om ongeveer 83 huishoudens te voorzien van stroom. In dit geval is er sprake van diverse stakeholders met verschillende verantwoordelijkheden: waar ETP de warmte- en koude opwekking faciliteert, is BAM verantwoordelijk voor de distributie en afgifte. De toegevoegde waarde van Simaxx hierin is dat er helderheid en objectiviteit wordt geschept omtrent de diverse installaties. Daarbij maakt Simaxx het mogelijk om prestatiecontracten te monitoren van leveranciers.  Door het gebruik van Simaxx is stadskantoor Deventer in staat om energie te besparen doordat Simaxx inzichten creëert die het mogelijk maken om installaties te optimaliseren waardoor zij beter gaan functioneren en minder energie gebruiken. Door het gebruik van Simaxx kan een pand gemiddeld 20% besparen op energieverbruik.

Comfort
Naast dat het pand duurzaam moet zijn is het voor het facilitair bedrijf van gemeente Deventer van groot belang dat er sprake is van een prettige werkomgeving. Een prettige werkomgeving wordt mede mogelijk gemaakt door een goed thermisch binnenklimaat. In het stadskantoor in Deventer wordt het binnenklimaat door Simaxx gemonitord op basis van het CO2-gehalte in de ruimtes en de temperatuur. Voldoen deze niet aan de gestelde KPI’s? Dan verstuurt Simaxx automatisch een melding naar de betrokkenen zodat dit direct opgelost kan worden. Daarnaast zorgt inzicht in het binnenklimaat ervoor dat klachten gerelateerd hieraan makkelijker opgevolgd kunnen worden doordat er direct gekeken kan worden of deze terecht zijn. Ook kunnen deze klachten voorkomen worden met behulp van Simaxx doordat de Simaxx aangeeft wanneer (klimaat)installaties niet naar behoren functioneren. Bijvoorbeeld als er de ingeblazen temperatuur te hoog is ten opzichte van de buitentemperatuur of wanneer een luchtbehandelingskast buiten werking is.

Simaxx kruipt in de huid van uw gebouw
Heeft u ook duurzame oplossingen in uw gebouw, maar weinig inzicht in wat dit oplevert en of de oplossingen nou daadwerkelijk de beoogde doelstellingen behalen? En wilt u daarnaast ook uw pand monitoren op comfort en op de prestaties van uw installaties? Neem dan contact met ons en wellicht kunnen wij ook iets voor u betekenen. Via info@simaxx.com

Deel dit bericht