Data zorgt voor nieuwe businessmodellen

Data zorgt voor nieuwe businessmodellen

Gebouwen zien er fantastisch uit en zitten vol met allerlei technologie om het de gebruikers zo comfortabel mogelijk te maken en om een gezonde werkomgeving te creëren. De werkelijkheid is dat ze zelden echt goed functioneren. Er zijn klachten over het comfort, ze zijn niet flexibel in gebruik en verbruiken onnodig veel energie. De technologie in gebouwen genereert de hele dag door allerlei data, maar daar wordt helaas weinig mee gedaan. Dat is zonde, want met big data kan je je gebouw energie-efficiënt, gezonder en een stuk comfortabeler maken waardoor de prestaties voor de gebruikers verbeteren.

Slimme gebouwen 
Gebouwen zijn vaak uitgerust met duizenden sensoren die data genereren. Slimme software zoals Simaxx kan alle data uit verschillende systemen verzamelen, analyseren en omzetten in relevante informatie. Mogelijke problemen worden tijdig gesignaleerd om toekomstige klachten en storingen te voorkomen. Dit leidt tot minder onderhoud en minder inspectie van het gebouw. Gebouwen functioneren dan niet alleen beter op het gebied van comfort, duurzaamheid en onderhoud, maar er kunnen ook patronen worden ontdekt van het gedrag van gebruikers. Daardoor weet je waar gebruikers behoefte aan hebben. Een slim gebouw is perfect afgestemd op haar gebruikers én blijft zichzelf continu aanpassen.

‘Het gebruik van slimme software is essentieel’


Kostenbesparend
Het gebruik van data kan veel voordelen opleveren voor organisaties. Het leidt niet alleen tot minder storingen en minder klachten, maar ook tot energiebesparing en vermindering van CO2-uitsoot. Er kunnen uitspraken worden gedaan over het gebruik en indeling van een gebouw ten opzichte van energiegebruik en comfort voor gebruikers. Hiermee kunnen echte prestatiegaranties worden gegeven. Je weet welke ruimtes er gebruikt zijn en hoeveel mensen er op welke dagen waar aanwezig zijn. Als bijvoorbeeld op vrijdag de bezettingsgraad maar 50% is, dan kunnen er afdelingen of zelfs hele vleugels van het gebouw gesloten worden. Die ruimtes hoeven niet geklimatiseerd of schoongemaakt te worden. De verwarming of koeling kan hierop worden afgestemd, zodat er niet de hele nacht of in het weekend zinloos wordt voorverwarmd of gekoeld.

De gebruiker centraal
Een gebouw wordt altijd anders gebruikt en daar moeten de installaties en klimaatomstandigheden goed op worden ingesteld. Door informatie te combineren uit al die databronnen, kunnen klimaatomstandigheden aanzienlijk worden verbeterd. Als je de voorkeur qua temperatuur van medewerkers weet op basis van hun gedrag, dan kun je ze wijzen op waar ze het beste kunnen gaan zitten werken, omdat in die ruimte de omstandigheden op dat moment het beste bij die gebruiker past. Dit zorgt ervoor dat het aantal klachten over het comfort aanzienlijk worden verminderd. Om gebruikers maximaal te laten presteren, moeten ze kunnen werken in een gezonde en fijne werkomgeving.

Uiteindelijk kun je nog een stap verder gaan. Als je niet alleen maar weet wat bepaalde voorkeuren qua temperatuur van medewerkers zijn, maar ook weet met welke projecten ze bezig zijn, of met welke partijen ze samenwerken dan kun je nog veel meer gaan sturen om de juiste mensen bij elkaar te zetten. Dat is vanuit de werkgevers gezien natuurlijk heel aantrekkelijk omdat je daarmee de productiviteit bevordert door de kennisdeling die dan plaatsvindt.

Download hier het artikel

Deel dit bericht